EN VANDRING TILL KONSTEN

Det lilla landskapet Dalsland är ett Sverige i miniatyr. Där finns många av de svenska naturtyperna samlade på liten yta. Och där är det tätast i landet mellan sjöarna.

Det är också tätt mellan konstnärer och konsthantverkare. Gamla bruksorter som Fengersfors med konstnärskollektivet Not Quite och Dals Långed med konstutbildningen Steneby bidrar till det. Men det finns utövande konstnärer och konsthantverkare i hela landskapet och kanske är det närheten till naturen som bidrar till det.

En gång varje år, i knoppningens tid under Kristi Himmelsfärdhelgen, öppnas dörrarna till konsten. Då pågår konstvandring i Dalsland – i år 18 till 21 maj – och då välkomnas allmänheten att stiga över trösklarna till ateljéer och verkstäder. Artisterna som tar emot visar olika konstnärliga uttryck och tekniker: grafik, måleri, foto, skulptur, keramik, textil, metall, collage, teckning. Att samtala med en konstnär, se hens arbete i ateljén och se konst som man aldrig sett förr kan ge en besökare nya betydelsefulla erfarenheter. I konstvandringen manifesteras möjligheten att skapa och ta del av personliga uttryck – så viktiga i ett fritt samhälle.

 

7. Øyvind Sæbø Fotograf Red door – green wall, fotografi 50 x 70 cm

2023 går vandringen till 44 deltagare. De finns runt om i Dalsland, från Torrskog i norr till Färgelanda i söder. Från Ed i väster till Åmål i öster. Den som vill se allt får ligga i! Det finns fina ställen att äta och övernatta på. Den som hellre plockar favoriter efter vägen kan ta hjälp av konstvandringens digitala och/eller fysiska handledning.

 

En bra start är ett besök på Dalslands konstmuseum i Upperuds gamla bruksmiljö. Där visas en samlingsutställning med smakprov av deltagarna. Och där finns foldrar med karta att hämta. Som komplement till all info som finns på www.konstvandring.nu. Museet, ateljéerna och verkstäderna har öppet alla fyra dagarna klockan 11 – 18.

39. Eemu Kaikkonen Konstnär, SmedSigns of Sentience Stål, smidd och svetsad Höjd ca. 120 cm

 

 

Konstvandringen i Dalsland har arrangerats av en ideell förening i mer än tjugo år. Den har växt till en av Dalslands största kulturevenemang med tusentals besök och genomförs med stöd av kommunerna, Västra götalandsregionen, organisationer, företag, hotell, restauranger, kaféer och Studiefrämjandet.

 

 

43. Lise Wichmann Hansen Keramiker Sommar Vedbränt saltglaserat stengods, handbyggd 40 cm hög

 

 

22. Weronika Hagerling Konstnär Dam med lila diadem, akryl 20×25 cm

 

 

36. Beata Alfredsson Grahn Silversmed Never let me go, Drivning, material: silver Ø 200 mm, vikt 650 g Foto: Christian Habetzeder.

 

 

40. Annelie Kjellberg Smyckessmed Armband ”1hg bark” Koppar med sterling silver på insidan, handsmidd