24. Gunilla Ekemark Konstnär

Rösbacken 10, 662 33 Åmål
Sväng av E45:an vid rondellen mot centrum och kör
Drottninggatan ca 1 km.
Sväng vänster på Nolbygatan och vänster på Rösgatan.
Passera grönområde. Se skyltning.
073-561 03 67,
gunillaeke@gmail.com, www.dkf.se

Mitt måleri – ljus och känsla

Konsten är och kommer att vara en nödvändig sida av mitt liv. Har alltid hållit på med någon form av skapande. I mitt måleri försöker jag skapa en spänning/stämning i bilden. Motivet kan egentligen vara vilket som helst (ofta blir det dock i form av landskap, människor o vardagliga ting runt mig. Förr arbetade jag oftast med motivet framför mig, men numera gör jag en skiss på papper eller i minnet och arbetar vidare i min ateljé. Min sinnesstämning för stunden är väl det som avgör vilken känsla bilden kommer att förmedla.

Ibland blir det detaljerat, ibland väljer jag enkelheten, tar bort sådant som stör.

Inget av detta är något självändamål, utan tillvägagångssättet får rätta sig efter vad jag vill förmedla.

Det mest spännande med akvarellmåleriet är att det hela tiden är ett givande och ett tagande, dvs. att stoppa vattenflödet i ”rätt tid ” för att få önskad effekt. Ibland är vi överens, men ofta lever papper o färger sitt eget liv, och ibland ger det positiva effekter att spinna vidare på.

Många gånger kan det vara svårt att sätta de första penseldragen. Då brukar jag ”skita ner” papperet lite med tex. små avtryck, skvätter o duschflaska för att inte vara så rädd eller försiktig. Papperet är ju redan förstört. Utifrån dessa spår spinner jag sen vidare, och konstigt nog blir det ofta hus, människor.. då också.

Akvarellpapper, åtminstone det lite tjockare går alldeles utmärkt att återanvända. Kan tex. fastna för en liten bit, lasera över färg, vända på pappret eller tvätta bort oönskade delar.

De senaste åren har jag blivit alltmer kritisk i det egna måleriet. Ibland känns det mer som en brottningsmatch, men ändå en match jag inte kan vara utan.

Jag tror inte måleriet är dött, och allt redan är gjort. Konst, måleri, poesi och musik – är rum för frihet. Jag målar för att det är en nödvändighet i min personliga utveckling. Kan det dessutom glädja någon annan, känns det ju förstås som en riktigt bra bonus.

Har varit medlem i Konstvandring i Dalsland sedan 2001 och i Dalslands konstförening sedan 2005.